Branje maslina

 

Dozrijevanje maslina vrlo je složen proces. Odvija se postupno i neujednačeno. U tom se razdoblju u plodu odvijaju važne biološke, kemijske i fizikalne promjene. U tom razdoblju cijela biljka u plod šalje hranjive tvari koje uzima iz tla ili ih proizvodi, a koje će se u plodu pretvoriti u maslinovo ulje.

Dozrijevanje je razdoblje kada se u plodu proizvodi i skuplja jedinstveni sok, kakva ne proizvodi ni jedna druga biljka. U toj fazi maslinovo ulje dobiva svoj tipični okus i miris.

Različiti čimbenici utječu na dozrijevanje.

Čovjek bere maslinu više od 5 tisuća godina, ali još nije proniknuo u tajnu njezina dozrijevanja.

Količina ploda nema utjecaja na kvalitetu ulja, ali ima na rodnost u idućoj vegetaciji.

Maslinovo ulje treba čuvati u prostorijama koje nemaju nagle promjene temperature. Najduže se čuva na 15 °C. Prostoriju u kojoj se čuva ulje treba održavati čistom i prozračnom. Sunčevo svjetlo na njega negativno djeluje jer potpomaže brže kvarenje. Povećana količina vlage i pojava plijesni po podu i zidovima također dovode do bržeg kvarenja ulja. Vrlo lako ulje upija mirise, pa treba iz prostorije gdje se ono čuva odstraniti kante ili bačve s naftom, benzinom, bojama i lakovima.